fbpx

Sınav Sürecinde Ebeveyn Olmak

sinav-surecinde-ebeveyn-olmak

Sınav Sürecinde Ebeveyn Olmak

            Anne baba olmak dünyadaki en kutsal ve zor mesleklerden biridir. Bir yaşamı meydana getirmek onu hayata hazırlamak yaşın getirdiği dönemlerle sağlıklı bir biçimde başa çıkmak meşakkatli bir süreçtir. Ülkemiz her alanda öğrencileri sınavlara yoğun olarak maruz bırakan bir sisteme sahiptir. Bu süreç sadece öğrenciyi değil ailenin tüm fertlerini de etkilemektedir. Ebeveynlere bu sürecin sağlıklı ve verimli atlatılması için önemli roller düşmektedir.

            Ebeveyn Olarak Rolüm Nedir?

            Öncelikle çocuklarınız ile sağlıklı ve güçlü ilişkiler kurmalısınız. Sınav sürecinde bazen veliler öğrencilerden çok daha fazla kaygı duymakta bu durum öğrencinin kaygı seviyesini de arttırmaktadır. Bu durumu sözel olarak dile getirmeseniz bile davranışlarınız mimikleriniz sizi ele verecektir unutmayın. Kaygınızı kontrol altına almalı ve bunu çocuğunuza yansıtmamalısınız. Kaygıyı tamamen yok etmek mümkün değildir; doğru da değildir. Kaygı düşük düzeyde olduğu müddetçe harekete geçirici ve tetikleyici bir etki yapmaktadır. Fakat bu miktar çok yükselirse çalışmayı ve başarıyı oldukça olumsuz etkileyecektir. Burada önemli olan nokta kaygılar çerçevesinde mantıklı kararlar almak ve kontrolü elden bırakmamaktır.

            Koşulsuz Kabul

            İnsanlar doğası gereği her zaman sevilme ve kabul edilme ihtiyacı duyar. Kabul görmeyen başarısızlığın onu değersizleştireceğine inanan veya sınav başarısını ailesinin ona sevgi göstermesi koşulu olarak gören bir çocuk kaygıyı hat safhada yaşacak ve mutsuz olacaktır. Bu kaygı başarısızlığı da beraberinde getirecektir. Veliler olarak üstünüze düşen bunu direkt olarak söylemeseniz bile cümlelerinizin “Başarılı olursan seni severiz, değer veririz” mesajı taşımamasıdır. Çocuk bilmelidir ki sonuç veya süreç nasıl olursa olsun ona karşı olan sevginiz asla değişmeyecektir. Başarısızlıkları ve hatalarını yüzüne vurup onu suçlamak yerine başardıkları için tebrik edip olumlu davranışları pekiştirmek motivasyonu ve başarıyı çok daha fazla arttıracaktır.

            Her Çocuk Biriciktir

            Unutmayın her çocuk biriciktir ve çok özeldir. Çocuğunuzun kendine has özelliklerini ve yöntemlerini kabul edin. Diğer çocukların yaptığı çalışma stratejilerini kullanmasını için baskı yapmak yanlış bir yöntemdir. Unutmayın kendini en iyi tanıyan insanın kendisidir. Bırakın çocuğunuz kendisini ve kendisine en uygun öğrenme yöntemlerini tanısın. Size düşen bu süreçte onun kendisini tanımasına destek olmak ve ona farklı seçenekler bulmada yardımcı olmaktır.

            Geçmiş Başarılarını Hatırlatın

            Geçmiş başarılarını hatırlamak her birey için ateşleyicidir. Bu yalnızca akademik olmak zorunda değildir. Her hangi bir alanda gösterdiği başarıdan yola çıkarak istediğinde neleri başarabileceğini fark etmek oldukça etkili olacaktır.

            Gerçekçi Olun ve Aile İçi Çatışmalardan Kaçının

            Çocuğunuzdan beklentilerinizi çok üst düzeyde tutmak onda başarı kaygısı oluşturacak ve onu olumsuz yönde etkileyecektir. Her bireyin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Çocuğunuzdan beklentilerinizde onun güçlü yönleri kadar zayıf yönleri de olabileceğini unutmayın. Bu süreçte hem öğrenci hem ebeveynler oldukça stresli olduğu için çatışmalar yaşanması muhtemeldir. Bu çatışmalardan kaçınarak elinizden geldiği kadarı ile hoşgörülü ve ılımlı olmaya çalışmalısınız. Unutmayın aile içindeki çatışmalar akademik başarıya da etki edecektir.                                                                                        

PDR Servisi

Minör & Majör Eğitim Kurumları